Jak przechowywać kawę, aby zawsze cieszyła klubki smakowe 

Każdemu kawoszowi z pewnością zależy na doskonałym smaku i aromacie kawy. W tym wpisie poznacie wskazówki jak odpowiednio ją przechowywać, aby zachowała swoje właściwości do aż do ostatniego ziarna. 

Zacznijmy od tego, że zanim kawa trafi do Waszej filiżanki lub kubka, musi przejść długą drogę od uprawy, przez zbiór i palenie, aż po pakowanie i transport. Cała ta podróż ma ogromny wpływ na jej ostateczny smak. Czynniki, które wpływają na świeżość kawy to powietrze, wilgoć, światło słoneczne i temperatura. Kawa wchodząc w reakcję z tlenem, doprowadza do oksydacji i utraty jej smaku. Kontakt z wilgocią może doprowadzić do pleśni oraz osłabić jej aromat. Ekspozycja na światło przyspiesza procesy chemiczne, które prowadzą do utraty świeżości, a zbyt wysoka temperatura negatywnie wpływa na jej smak. 

Kawa w ziarnach jest mniej podatna na utlenianie niż kawa mielona. Warto przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, który ograniczy dostęp powietrza. Na szczęście TwaKawa posiada odpowiednie opakowanie, które zapobiega dostawaniu się powietrza i światła. Opakowanie jest ciemne co pozwoli ochronić kawę przed światłem słonecznym, jeśli pozostawimy ją na blacie przez dłuższy czas. Alternatywą dla naszego oryginalnego opakowania mogą być różnego rodzaju słoiki, pojemniki i puszki. 

Ogólna zasada przechowywania brzmi, aby przechowywać kawę w suchym i chłodnym miejscu z dala od źródeł ciepła. Niektórzy sugerują tu lodówkę lub zamrażarkę, ale czy to odpowiednie miejsce? Jeśli chodzi o lodówkę, to zdecydowanie nie! Ziarna kawy często są używane jako pochłaniacz zapachu, a Wy na pewno nie chcielibyście poczuć w niej zamiast głębokiego aromatu kawy np. kiełbasę. Dodatkowo zmiany temperatury mogą powodować gromadzenie wilgoci na ziarnach, co wpłynie na ich smak. Co w takim razie z zamrażarką? Przechowywanie kawy w zamrażarce może pomóc w przedłużeniu świeżości ziaren, ale warto podejść do tego rozważnie i zastanowić się, czy jest to konieczne. Jeśli kawa jest świeża i zostanie spożyta w ciągu kilku tygodni, to zamrażanie jej nie przyniesie wyraźnych korzyści i nie będzie potrzebne. Natomiast gdy kupiliście zapas kawy lub posiadacie ziarna na wyjątkowe okazje i chcecie przechowywać je długoterminowo to zamrożenie ich może okazać się pomocne. Najlepiej podzielić ziarna na porcje, każdą z nich umieścić w szczelnym opakowaniu bez dostępu powietrza i zamrozić. Jeśli będziecie chcieli ją zaparzyć wystarczy wyjąć jedną porcję, pozostawić do rozmrożenia i zaparzyć. 

Na idealne miejsce do przechowywania kawy polecamy wybrać zamykaną szafkę, z dala od piekarnika, wszelkich urządzeń emitujących ciepło, a także lodówki i zlewozmywaka. Powinna być przeznaczona na suche, bezzapachowe produkty lub akcesoria związane z kawą. Dzięki temu ziarna będą chronione przed wysokimi temperaturami, nadmierną wilgocią oraz kuchennymi zapachami. 

Na opakowaniach kawy zazwyczaj znajduje się data ważności, która wynosi około roku od daty palenia. Najlepiej trzymać się tego terminu i pić świeżą aromatyczną kawę, a w razie nadmiaru zamrażać jej zapas. A co zrobić z kawą po upływie tego okresu? Jeśli kawa była odpowiednio przechowywana, nie jest zepsuta lub wilgotna, a także nie ma objawów obecności ,,lokatorów” można ją spożywać. W takim wypadku jej smak może być słabszy i pozbawiony charakterystycznych nut. Zamiast wyrzucać stare ziarna można również je wykorzystać jako wyżej wspomniany pochłaniacz zapachów do lodówki lub butów, a także jako ozdobę. 

Odpowiednie przechowywanie kawy jest kluczem do pełnego smaku i aromatu tego napoju. Warto pamiętać o tych podstawowych zasadach, aby w pełni się nią delektować. Zapraszamy do zakupu naszej kawy, która dzięki odpowiedniemu opakowaniu pozostanie na długo świeża i aromatyczna. A jeśli kończą się Wam zapasy, to tym bardziej zachęcamy do ich uzupełnienia w naszym sklepie. 


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0